Nazomerdeals bij Verasol: 50% korting op stylingpakket of wandfundering bij aankoop van een Verasol veranda of tuinkamer
stevige-basis-1_frelu-buitengewoon

Fundering & verbindingen

Van een buitenverblijf of kapschuur wil je jarenlang plezier hebben.

Daarom heeft De Houtzaak niet alleen oog voor de kwaliteit van het hout. We besteden ook extra aandacht aan de verbindingen en de fundering van jouw houten buitenverblijf of kapschuur.

Betonpoeren

De fundering vormt altijd het uitgangspunt waarop we bouwen. Op een bestaande betonvloer kunnen we direct met ankers de staanders voor het buitenverblijf plaatsen. Is er nog geen fundering? Dan kunnen we bij een vaste grond, zoals een zandgrond waar geen verzakkingen ontstaan, betonpoeren onder de vorstgrens plaatsen. Onder deze betonpoer plaatsen we nog een tegel, die voor meer draagkracht zorgt. Daarop wordt de constructie gebouwd. De betonpoer steekt zo’n 10 centimeter boven het maaiveld uit om de houten staanders te beschermen tegen vocht.

Schroeffundering en Belgisch Arduinen sokkels

Bij slappe grond, zoals veen of klei, kan de grond verzakken. Dan maken we gebruik van een schroeffundering die minimaal 150 centimeter de grond in gaat. De schroeffundering kunnen we zo nodig verlengen, totdat de vaste grondlaag wordt bereikt. De schroeffundering wordt in de grond geplaatst. Daarboven komt een Belgisch Arduinen sokkel, waarop de houten staanders komen te staan. Zo heeft de overkapping een stevige basis, ongeacht de ondergrond.

Verbindingen

Met een ringbalk maken we de verbinding tussen de staanders van de overkapping. De ringbalk vangt de gordingen (de dakbalken) op en draagt dus eigenlijk het dakpakket. We zagen de gordingen in, zodat ze netjes over de ringbalk heen vallen. Zo ontstaat er een sterke constructie met een minder hoog dakpakket en een mooie, subtiele uitstraling. De Houtzaak kiest in de ontwerpen voor het gebruik van halfhout en ingekeepte verbindingen van ringbalk en gording.

De halfhoutverbinding

De halfhoutverbinding is een klassieke verbinding. Een halfhoutverbinding bestaat uit twee delen die beide tot de helft van de houtdikte een uitsparing hebben, waardoor ze precies in elkaar passen. We passen deze verbinding toe waar de ringbalken elkaar kruisen.

Een ingekeepte verbinding

Bij een ingekeepte verbinding maken we ruimte in de houten gording (dakbalk), zodat deze over de ringbalk heen kan vallen.